2013-07-30 15:19:02• hírek • Póti Orsolya

Kiállítás nyílt a SAVO és a Zamfirescu közreműködésével

A hodisai születésű Stefan Marcus operaénekes, újságíró, zene- és színháztörténész életéről nyílt kiállítás június 30-án a szatmárnémeti G.M. Zamfirescu Kulturális Központban. Az érdeklődők közel negyven, a polihisztor életét és munkásságát bemutató fényképmásolatot, plakátot és egyéb kordokumentumot tekinthettek meg.

Életrajzi kiállítást szervezett a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ és a SAVO (Scrieri ale vechiului oras) Egyesület a Városi Tanács és Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal támogatásával július 30-án a kulturális központ előcsarnokában.

A kiállítás témája az 1886-ban, Hodisan született Stefan Marcus élete és munkássága volt, amit különféle kordokumentumokkal - fényképmásolatokkal, könyvborítókkal, műsorplakátokkal és egyéb írásokkal - szemléltettek a szervezők.

A rendezvényt Gheorghe Molnar, a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ vezetője nyitotta meg, majd Ovidiu Mica-nak, a SAVO Egyesület vezetőjének adta át a szót, aki röviden ismertette Stefan Marcus operaénekes, újságíró, zene- és színháztörténész életrajzi adatait. A megnyitón jelen volt Radu Roca alpolgármester is, aki örömét fejezte ki az iránt, hogy a két kulturális intézmény immár második alkalommal szervez érdekes kiállítást.

Stefan Marcus zenei tanulmányait Budapesten kezdte el énekszakon, majd a bécsi zeneakadémián (Akademie für Musik und darstellende Kunst) tanult tovább. Jogot hallgatott Budapesten 1907-1908 között jogot is, azonban ebből csak 1927-ben szerzett diplomát Nagyváradon.

Operett- és operaénekesként fellépett Ausztria, Németország, Magyarország több városában, és természetesen itthon is. A Kolozsvári Állami Opera szólistájaként is dolgozott, így 1924-1936 között több erdélyi város meghívottja volt.

A polihisztort számos erdélyi újság szerkesztőjeként tartják számon, valamint több külföldi és hazai kulturális egyesület tagja volt. Tanulmányait, kritikáit több irodalmi, művészet- és színháztörténeti kiadvány őrzi.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: